Kā izvēlēties pannu?

Panna ir ikvienas virtuves svarīga sastāvdaļa. Piekritīsiet, ka mūsdienās būtu ļoti grūti iztēloties virtuvi, kurā nav pannas. Lai gan var šķist, ka izvēlēties pannu ir vienkārši, tomēr tās var izšķirt pēc dažādiem izmēriem, veidiem, svara, materiāliem, un pat stiprinājumiem. Kā izvēlēties sev atbilstošāko pannu – par to šajā rakstā.

Pannu veidi

  • Dziļās pannas – universālas pannas cilvēkiem, kas mājās vienā pannā vēlas gan cept ēdienus, gan pagatavot sautējumus un mērces.

  • Seklās pannas – ēdienu cepšanai.

  • Pannas ar noņemiem rokturiem – ļoti parocīgas uzglabāšanai-neaizņem daudz vietas; iespējams ievietot cepeškrāsnī.

  • Grillpannas atpazīstamas pēc uz tās iekšējās virsmas esošajām rieviņām, kas paredzētas, lai pagatavotā gaļa/zivs pagatavotos sulīgāka

  • Wok pannas konusveida pannas, kas paredzētas Āzijas ēdienu gatavošanai.

  • Olu un pankūku pannas gan vienai pankūkai, gan vairākām (apaļi nodalījumi katrai pankūciņai atsevišķi).

Pannu materiāli

Dažāda materiāla pannas ir piemērotas dažādiem mērķiem. Vispārīgi – nepiedegošais klājums ir paredzēts mājas lietošanas, lieliski piemērots biežai lietošanai cilvēkiem, kam patīk pannas, kas ātri uzsilst, ir viegli mazgājamas un gatavošanas procesā nav jāpielieto liels taukvielu daudzums. Regulāri nav ieteicams, taču laiku pa laikam var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Nav ieteicams lietot metāla virtuves piederumus. Mīnuss – nevar lietot augstās temperatūrās – tikai mazās un vidējās.

Čuguna pannas

Čuguna pannas mēs jau labi zinām no 90ajiem gadiem, joprojām iemīļotas daudzās vecmāmiņu virtuvēs. Mīnuss – smagas, īpaši, kad pilnas ar ēdienu. Jāpielieto daudz taukvielu. Pluss – sanāk lieliska kraukšķoša garoziņa. Var lietot metāla piederumus. Mēdz rūsēt – rūsa jānokasa un jāietauko panna par jaunu, apcepot taukainu gaļiņu. Var lietot augstās temperatūrās ilgstoši. Ilgi silst, bet ilgi uztur temperatūru. Nevar mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, tikai ar rokām.

Dzelzs, nerūsējošā tērauda pannas

Dzelzs pannas pārsvarā izmantojamas profesionālajās virtuvēs. Ilgstoši iztur augstas temperatūras, var mazgāt, gan trauku mazg.mašīnā, gan ar rokām. Var lietot metāla virtuves piederumus. Jālieto liels eļļas daudzums. Pārsvarā paredzētas cepšanai augstā temperatūrā – kraukšķīgai zivij, dārzeņiem, gaļai.

Pannas ar pārklājumu

  • Nepiedegošā pārklājuma:

Lai nepiedegošo klājumu varētu vieglāk uzklāt un tam būtu labāka saķere, tiek izmantots poraināks materiāls – alumīnijs. Tas vienlaikus ir materiāls, kas strauji sakarst un ātri un vienmērīgi izplata siltumu. Tā kā trauki ar nepiedegošo klājumu ir īpaši paredzēti mājas lietošanai un īpaši tiem cilvēkiem, kas vēlas ātri un vienkārši pagatavot maltītes, šīs īpašības ir ļoti svarīgas.

  • Keramiskā klājuma:

Keramiskais pārklājums ir nepiedegošā pārklājuma paveids – parasti baltā vai gaišā krāsā. Tieši tāpat kā nepied.klājuma traukiem – korpuss izgatavots no alumīnija. Galvenā atšķirība – tam sastāvā ir pievienotas keramiskās daļiņas un gala rezultātā var lietot vēl mazāk taukvielu. Patiesībā, šie klājumi nav parocīgi, jo netur augstas temperatūras – regulāri lietojot augstus un vidējus temperatūras uzstādījumus klājums tiek pārdedzināts (nereti šis fakts tiek pavadīts ar tumšas krāsas pleķiem uz klājuma virsmas) un ēdiens sāk piedegt.

Kas jāzina, lai veikalā nopirktu labu pannu

Pirmais noteikti ir – uz kādas plīts virsmas gatavosiet? Ja jums nav indukcijas plīts virsma, derēs jebkura veikalā nopērkamā panna, taču, ja jūsu īpašumā ir indukcijas plīts virsma, tad noteikti jāpievērš uzmanība, lai iegādātā panna būtu uz tās lietojama. Panna, kas lietojama uz indukcijas plīts virsmas, ir pavisam droši lietojama uz visām parējām virsmām – indukcija ir tikai papildus īpašība, kas arī, protams, padara pašu pannu nedaudz dārgāku. Otrs, ko vajadzētu saprast – kam jums panna nepieciešama? Kādus ēdienus gatavosiet? Cik personām?

Ja meklējat universālu pannu, kas derēs, gan zivs apcepšanai, gan dārzeņiem, gan mērču pagatavošanai, vislabāk derēs panna ar nepiedegošo klājumu dziļā panna – pannas dziļā forma ļaus viegli pagatavot, gan sautējumus, gan apcept ēdienu, pie tam izmantojot nelielu daudzumu taukvielu. Pannas ar nepiedegošo klājumu ir lieliski piemērotas ikdienas lietošanai, kad mūsu steidzīgajā ikdienā mums ir svarīgi, lai lietas būtu funkcionālas, viegli kopjamas un par saprātīgu cenu.

Ja meklējat pannu, kas paredzēta jums vienam, brokastu olas pagatavošanai, piemērota būs seklā nepiedegošā klājuma panna nelielā izmērā, piemēram, 20cm.

Ja panna nepieciešama gaļas pagatavošanai vislabākā izvēle būs čuguna vai nerūsējošā tērauda panna – materiāls, kas iztur augstas temperatūras un tādejādi ļauj pagatavot kraukšķīgu gaļu no ārpuses, bet sulīgu no iekšpuses. Ar nepiedegošā klājuma pannu šādu efektu nebūs iespējams panākt, jo tās neiztur augstas temperatūras un tādejādi kraukšķīgā miziņa nebūs tāda, kā iepriekš minētajās pannās.

Trešais – pievērsiet uzmanību jūsu plīts riņķu lielumam (indukcijas plītij šādas problēmas nebūs) – nepērciet pannu, kas ir lielāka vai krietni mazāka par riņķiem, kas atrodas uz jūsu īpašumā esošās plīts virsmas. Pannas diametram jāatbilst riņķa diametram, citādi pastāv liels risks apdedzināt pannas malas/rokturus un nevajadzīgi patērēt enerģiju.

Pannas stiprinājumi

Noteikti jāpievērš uzmanība stiprinājumiem – vai rokturis ir stabils, “neļurkājas”. Visefektīvākie ir nerūsējošā tērauda kniežu stiprinājumi, bet tie sadārdzina pannas cenu un parasti lētā cenu segmenta pannām netiek izmantoti, lai saglabātu gala cenu pievilcīgu klientam. Otrs stiprinājuma veids ir skrūve – bieži vien atskrūvējas, kas nav liela bēda, jo var vienkārši pieskrūvēt ciešāk, taču, ja tas notiek pannas, kas pilna ar ēdienu, pārcelšanas laikā? Jābūt uzmanīgiem. Ja redzat, ka jau skrūve veikalā ir vaļīga, labāk tādu pannu neiegādāties. Tāpat uzmanība jāpievērš, vai panna stāv stabili, negāžas riņķī (var gadīties, ja pannas rokturis neatbilst pannas smagumam), nešūpojas un ir bez izliekumiem; panna ar nevienādām formām var kaitēt siltuma izplatībai un ēdiens nevienmērīgi pagatavosies, plus nebūs iespējams uzlikt vāku.

Ražotāju ieviesti jauninājumi

Ņemot vērā, ka pats pamats pannu ražošanā paliek tas pats un ko jaunu izgudrot ir praktiski neiespējami , tad ražotāji spēlējas ar sīkām detaļām un papildu elementiem, lai piešķirtu pannām ne tikai jaunas īpašības un uzlabotu jau esošās, bet arī, lai padarītu tās dizainiski pievilcīgākas. Jo pannas jau sen vairs nav tikai piederums virtuvē, bet kalpo arī kā dizaina elements. Zemāk daži elementi, kas ražošanas procesā tiek piešķirti pannām:

  • Termopunkts – krāsu indikators, kas parāda, kad panna ir karsta un kad atdzisusi; palīdz nepārkarsēt pannu un ļauj ilgāk tai kalpot

  • Dažādi jauni nepiedegošā klājuma veidi – mainās attiecībā no tirgus tendences – piemēram, šobrīd aktuāli granīta klājumi,

  • Materiāli, kas ļauj uz pannām lietot metāla virtuves piederumus – izturīgāki materiāli ( minerāldaļiņu piejaukumi, kas padara klājumus izturīgākus pret nolietošanos)

  • Arī jaunie mūsdienīgie materiāli ( silikons) – kas ļauj pannās funkcionāli kļūt ērtākām ( silikona detaļas) – rokturi silikona ( ērtums. Drošības faktors)

  • Noņemami rokturi – ērtākai pannu uzglabāšanai (aizņems mazāk vietas plauktā), lietošanai cepeškrāsnī (konkrēti jālasa uz katras pannas iepakojuma)

    1. Īpašais jautājums – kāpēc pannu cenas ir tik ļoti dažādas?

Pannu cenas atšķiras, jo atšķiras izgatavošanas materiāli, to kvalitāte, kā arī pannas pārklājums. Nerūsējošs tērauds ir dārgāks nekā alumīnijs. Ja panna paredzēta indukcijas virsmai, tā ir dārgāka, pat ja izgatavota no alumīnija, jo pamatnē ir iestrādāts tērauda disks. Dažādu ražotāju pannām atšķiras korpusa biezums – jo tā plānāka, jo ātrāk deformējas.

Tāpat atšķiras veids, kā pannai uzklāts pārklājums: ja tas uzrullēts, panna ir lētāka; ja uzsmidzināts – dārgāka. Tērauda pannām, piemēram, ir atšķirīga ārpuse – ja tā ir spīdīga, virsma ir pulēta, bet katrs apstrādes cikls nozīmē papildu izmaksas, tātad sadārdzina ražošanu. Panna ar plastmasas rokturi būs lētāka nekā panna ar nerūsējoša tērauda vai silikona rokturi.

Noteikti jāņem vērā, ka Eiropā ražotajām pannām cenas ziņā grūti sacensties ar Ķīnā izgatavotajām – tur ir daudz lielāki ražošanas apjomi, līdz ar to mazākas izmaksas.

Pirms kāda laika teju visas Ķīnā tapušās pannas bija lētas un ne pārāk kvalitatīvas, taču tagad var iegādātās arī ļoti labas Ķīnā izgatavotas pannas, kas cenas ziņā joprojām ir krietni pievilcīgākas nekā Eiropā ražotās.

Tāpat lielveikalos cenas bieži vien ir zemākas, jo tie spēj nodrošināt lielu iepirkuma apjomu, līdz ar to saņem krietni labākus cenu piedāvājumus.

Kopšana

Pannu kalpošanas laiku var samazināt nepareiza kopšana.

Pirmais, kas jāņem vērā – karstu pannu liekam tikai zem karsta krāna ūdens un, nekādā gadījumā, auksta!

Vai arī atdzesējam pannu pirms mazgāšanas līdz istabas temperatūrai un mazgājam siltā ūdenī. Krasa temperatūras maiņa nelabvēlīgi atsaucas uz pārklājumu. Tāpat, lai pārklājums ilgāk kalpotu, pannu nevajag berzēt, bet gan ielikt atmērcēties un pēc tam nomazgāt ar hloru nesaturošu līdzekli. Pie kam mazgāt nepieciešams ne tikai no iekšpuses, bet arī no ārpuses, un pēc katras lietošanas reizes. Tas neattiecas uz čuguna pannām, jo tās tieši pretēji rekomendējam nemazgāt, jo čuguns ir porains materiāls, un, cepot eļļa iesūcas, veidojot pretpiedeguma slāņa efektu.